Ugrás a fő tartalomra

7100 Szekszárd, Palánk 19.


főigazgatói, kancellári titkárság: +36 74/319-876; könyvelés: +36 74/418-942; munkaügy, pénztár: +36 74/446-373

Széchenyi 2020

Projektek


GINOP-6.2.7-20-2021-00002

Tolna Megyei Agrár szakképzés fejlesztésével ágazati képzőközpont létrehozása

 

Pályázat azonosítószáma: GINOP-6.2.7-20-2021-00002

Pályázat címe: Tolna megyei agrár szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása

Kedvezményezett neve: Déli Agrárszakképzési Centrum

Szerződött támogatási összeg: 263.276.182, - Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%, de maximum 263.276.182, - Ft

Projekt összköltsége: 263.276.182, - Ft

Projekt tartalmának bemutatása:

 

A Déli Agrárszakképzési Centrum GINOP-6.2.7-20-2021-00002 azonosítószámon nyilvántartott „Tolna megyei agrár szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása” című pályázati projektje keretében több helyszínen valósított meg beruházást. A Szekszárd Palánkon lévő tagintézményben tankonyha fejlesztése valósult meg, míg a Lengyelben lévő tagintézményben a mezőgazdasági szakképzés eszközállománya került fejlesztésre. A projekt során kialakításra került az ágazati képzőközpont, mint a Dél-Dunántúli régió agrár szakképzésének megújult centruma.

 A Széchenyi 2020 program „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai fejlesztése az új szakképzési struktúrára” című GINOP-6.2.7-20 kódszámú pályázati felhívása keretében, az Európai Unió – Európai Szociális Alap – és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósult meg 263.276.182 Ft támogatással önerő igénybe vétele nélkül.

A kiemelkedő fontosságú projekt megvalósítási időszaka: 2021.05.01.-tól 2023.06.30.

 

 

Az iskola kiemelten fontos feladatának tartja az élelmiszeripari és a mezőgazdasági képzések szakmai színvonalának fejlesztését, hogy az itt tanuló diákok számára a lehető legkorszerűbb eszközök és infrastruktúra álljanak rendelkezésre.

 

A fejlesztés fókuszában az élelmiszeripari képzés helyszínéül szolgáló tankonyha megújítása szerepelt. A tankonyha eszközei kb. 20 évesek voltak, amelyek elavultak, nem tudják a megfelelő szakmai színvonalon biztosítani a korszerű oktatást, ezért az ingatlan infrastrukturális átalakítására is sor került.

 

A tankonyha mindössze 10-12 tanuló számára volt elegendő, így bővítésére került, hogy egyszerre több csoportban legyenek megtarthatóak a gyakorlatok. Az épület könnyen átalakítható volt 3 használaton kívüli terem összenyitásával, hogy a diákok megfelelő körülmények között végezhessék gyakorlataikat. Az épület külső szigetelése, utólagos vízszigetelése és tetőfelújítása egy uniós támogatásból valósult meg, ugyanakkor az ingatlan belső, komplex felújítása is elengedhetetlen volt: a belső burkolatok és tantermi berendezések, bútorok elöregedtek, a tantermek szűkösek, az elektromos hálózat teljes felújítására és hálózatbővítésére volt szükség ahhoz, hogy a tankonyhai felszerelések üzemeltetése, működtetése zavartalan legyen.

A pék-cukrász szakma követelményeiben szerepel, hogy a pék és cukrász gyakorlatok 50-50 %-os arányát kell biztosítani. A nagyobb létszámú osztályok gyakorlatát csoportbontásban kell szervezni, ehhez követelmény, hogy a pék és a cukrászati gyakorlóhely egy időben külön-külön használható legyen - ehhez ezeket külön-külön fel kell szerelni a szükséges tankonyhai eszközökkel. A gyakorlati oktatásnak helyet adó épületben szükséges volt a villamos- és gázvezetékek átépítése, vizesblokkok kialakítása, a szociális blokk (öltözők, mellékhelyiségek, zuhanyzók) felújítása. A felújítás érintette a burkolatok cseréjét, falak festését, belső falszigeteléseket is, mivel az épület magas talajvízállás esetén vizesedik. A pályázat keretein belül a szükséges új tankonyhai eszközök beszerzése is megtörtént, mint például centrifugális rendszerű lisztszita gép, két sebességes spirálkaros dagasztógép, félautomata osztó-gömbölyítőgép, szalagos rendszerű olasz kiflisodró gép, hőlégkeveréses kemence, mobil késleltetett kelesztőkamra, elektromos etázskemence, rozsdamentes sütőkocsik, sütőlemez tároló és kelesztő kocsik.

Az élelmiszeripar másik fontos területe a szükséges alapanyagok megtermelése, amely ma már csak korszerű gépparkkal történhet, ezért szükséges volt a mezőgazdasági gépész szakképzés gyakorlati képzéséhez az elöregedett géppark cseréje. A gyakorlati oktatás színvonalának emeléséhez és a szántóföldi növénytermesztés eredményességéhez, azaz a termésátlagok növeléséhez elengedhetetlen volt a meglévő erő- és munkagépek cseréje. A földek műveléséhez és a tanulók magas szintű oktatásához egy modern traktor és a hozzátartozó korszerű munkagépek (altalajlazító, kultivátor, Crosskill henger, váltvaforgató eke, szántóföldi permetező, lajtkocsi, kultivátor, műtrágyaszóró) kerültek beszerzésre. Ez azért is fontos, hogy a XXI. századi követelményeknek megfelelő, a precíziós gazdálkodás által megkövetelt technikákkal már az iskolapadban megismerkedhessenek a tanulók. Azok a tanulók, akik jogosítvánnyal rendelkeznek, aktívan részt vesznek a mezőgazdasági munkálatokban ezekkel az eszközökkel. Ahhoz, hogy korszerű tudást kapjanak, korszerű gépeken is kell elsajátítaniuk a földművelés műveleteit.

 

A fejlesztéshez szükséges eszközökkel, gépekkel a területeken jelentős (akár több mint 50 %-os) termésnövekedést el lehet érni. Ez évente körülbelül 500 tonna gabona, kukorica vagy napraforgó többletet jelent, ennyivel nagyobb mennyiséggel tudna az iskola hozzájárulni az élelmiszerellátáshoz. Sőt, a több termésből származó nagyobb bevételből a további fejlesztések is finanszírozhatóvá válhatnak.

 

A Déli Agrárszakképzési Centrum két intézménye az igényelt forrásból megvalósítható fejlesztéseknek köszönhetően modernebb gépparkkal és eszközökkel rendelkeznek, amely – az új oktatási és nevelési módszertanok, valamint a szélesedő gazdasági együttműködések révén – sokkal vonzóbbá teszi a képzést, mint korábban, mindez pedig azt eredményezi, hogy növekedhet a tanulói létszám és a kibocsátott szakemberek száma.

 

Támogatás összege (Ft): 263 276 182 Ft

 

 

Kapcsolódó hírek:

Ágazati képzőközpontot avattak Szekszárdon

Lezárult az újabb gyarapodást hozó tervezet

Modern eszközökkel képzik a jövő szakembereit Szekszárdon és Lengyelen

 

GALÉRIA

GINOP-6.2.7-20-2021-00002

ÁKKátadó_MD_0022.JPG
ÁKKátadó_MD_0032.JPG
ÁKKátadó_MD_0042.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Ágazati képzőközpont létrehozása Tolna Megyében

Ágazati képzőközpont létrehozása Tolna Megyében

A Tolna megyei agrár szakképzés fejlesztésével ágazati képzőközpont létrehozása kezdődött el a Déli Agrárszakképzési Centrum által elnyert 263,28 mFt-os vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

2021. szept. 7.
Erdélyi Tamás


KIMIKK
Agrár VizsgaközpontAgroszász Kft.Agrotec Magyarország Kft.AXIÁLBonafarm CsoportDalmand Zrt.Déli Agrárszakképzési Ágazati KépzőközpontDöbröközi Mg. Zrt.Gyulaj Zrt. Magtár Kft.Magyar Agrár- és Élettudományi EgyetemMagyarország KormányaMecsekerdő Zrt.Nemzeti Agrárgazdasági KamaraP&P Pékáru Kft.Pick Szeged Zrt.Rio Alto Kft.Zöld Kakas Líceum Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Déli Agrárszakképzési Centrum

      7100 Szekszárd, Palánk 19.

    • Telefon: főigazgatói, kancellári titkárság: +36 74/319-876; könyvelés: +36 74/418-942; munkaügy, pénztár: +36 74/446-373

      E-mail: centrum@deliaszc.hu

      OM azonosító: 036410

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000385


    2024Déli Agrárszakképzési Centrum